Als je plinten kopen – Mooieplinten , zijn er tal van zaken om op te letten. Wist je dat er verschillende manieren zijn om plinten te monteren? Zo kun je deze vast schroeven of -spijkeren, of juist bevestigen met montagekit. Ook kun je stevige lijm gebruiken. Voor je überhaupt kunt gaan overwegen hoe je je plint vast moet maken, dien je stil te staan bij welk type plinten je wil kopen. Kijk allereerst naar de hoogte en de dikte van de plint. Let er op dat een plint die je aan de muur bevestigd voornamelijk hoog is en nauwelijks breed. Een plint die je op de vloer plakt, daarentegen, is juist voornamelijk breed en nauwelijks hoog. In je woning moet je de ruimte hebben om je plinten te installeren. Heb je de juiste plint uitgekozen? Hiermee kun je de gewenste stijl voor in huis creëren. Voor je de juiste plinten kunt kopen, die je onderzoek te doen. 

Hoe zit het met de hoogte bij plinten kopen? 

Bij plintenkoop let je onder meer op de plinthoogte. In een gemiddeld huishouden zal een plinthoogte van 9-12 centimeter het meest gebruikelijk is. Om de gewenste plinthoogte te bepalen, moet je kijken naar de grootte van de kamer, evenals de hoogte van het plafond. Vaak geldt dat hoe hoger het plafond is, hoe hoger de plint dient te zijn. Bij plinten kopen gelden echter voornamelijk je eigen voorkeuren. Wandplinten zijn daarnaast veel hoger dan vloerplinten. Hou er rekening mee dat hoe hoger de plint, hoe compacter de ruimte zal lijken. Hoge plinten komen met name voor in woningen uit de jaren ‘30 en bijpassende bouwstijl. 

Hoe dik dient de plint te zijn? 

De uitstraling van je vloer wordt deels bepaald door de dikte van de plint. Het is van groot belang dat je plinten gaat kopen die dik genoeg zijn om de loze ruimte tussen vloer en wand te overbruggen. Is de plint niet dik genoeg, dan heb je er eigenlijk niets aan. Koop een plint die nog iets breder is dan de maat die je hebt uitgemeten, omdat bepaalde houten vloeren in de koude maanden nog wel eens extra kunnen krimpen. De ruimte tussen wand en vloer zal dan groter worden dan gebruikelijk. Nadat je de dikte hebt bepaald, kies je voor de juiste kleur. 

Kleur printen uitkiezen 

Bij plinten kopen, vormt het uitkiezen van de kleur de laatste stap. Waarom? Een plint kan je indien nodig altijd nog overschilderen en van een nieuw kleurtje voorzien, maar de dikte of hoogte van de plint zijn eigenlijk niet aan te passen, noch kun je het materiaal van de plint ‘omtoveren’. Vroeger kwam het vooral veel voor dat de plint in dezelfde kleur als de vloer werd geschilderd, maar vandaag de dag is het no gebruik te kiezen voor een plint in de kleur van de wand. Een verrassend effect ontstaat als je de plint in hoogglans lakt en de muur mat houdt. Heb je witte kozijnen en deuren? Dan is het sterk aan te raden ook voor witte plinten te kiezen. Op zoek naar een breed aanbod plintvormen en -kleuren? Je vindt ze bij Mooie Plinten.