Ben je op zoek naar nieuwe gordijnen en je hebt geen flauw idee waar je moet beginnen? Of staan de zweetdruppels op het voorhoofd, omdat er zoveel keuze is en dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Wij kunnen ons de stress heel goed voorstellen, maar met een beetje logisch nadenken en een persoonlijke smaak kom je al een heel eind. De regel is eigenlijk om je niet alleen door je persoonlijke smaak te laten leiden, maar ook om te kijken naar hoe praktisch een gordijn is. In onze blog geven wij in ieder geval een paar handige tips en trucs over gordijnen kopen

Gordijnen kopen van verschillende materialen

Gordijnen worden van verschillende materialen gemaakt en de keuze die je maakt is niet alleen afhankelijk van jouw persoonlijke smaak. Je moet ook goed nadenken of het materiaal wel voor in jouw woonkamer of slaapkamer geschikt is. Kies je juist voor een stof die veel licht doorlaat of kies je voor verduisterende gordijnen? Beiden varianten hebben zowel voor- als nadelen, want je wilt bijvoorbeeld niet te vroeg wakker worden als het zonnetje schijnt. Of dat je veel last hebt van reflecties in een beeldscherm als je op de dag aan het werk bent.  Dan zouden verduisterende gordijnen kopen een goede oplossing zijn. Met de keerzijde van de medaille dat het ook heel erg donker kan zijn. 

Gordijnen kopen in verschillende kleuren

Gordijnen bepalen voor een groot deel hoe onze kamer eruit ziet en het is dus belangrijk om juiste keuzes te maken. Je kunt wel gordijnen kopen in een kleur die je mooi vindt, maar je moet er ook rekening mee houden dat de gordijnen bij het interieur passen. Heb je een interieur vol met pasteltinten? Dan is het geen goed idee om gordijnen in een uitgesproken kleur te kopen. En andersom geldt dat net zo. Heb je uitgesproken kleuren in het interieur? Dan is het handig om ook gordijnen in een uitgesproken kleur te kiezen. 

Gordijnen plaatsen

Gordijnen plaatsen? Ophangen bedoel je? Ja en nee. Ja, het ophangen van gordijnen is belangrijk en je hebt keuze uit verschillende mogelijkheden. De keuze uit verschillende gordijnrails en -roedes is feitelijk net zo groot als het assortiment van het gordijn zelf. Maar je kunt ook kijken naar hoe je ze ophangt. Denk vooral praktisch. Hoe wil je ze openen en sluiten en is het systeem ook eenvoudig en sterk genoeg om ze intensief te behandelen? Misschien wil je juist een bepaald effect creëren door de gordijnen in een bepaalde stijl op te hangen of kies je juist voor een elektrisch gordijnrails die het leven nog leuker maken. Je zou ook kunnen kijken naar hoe eenvoudig het is om de gordijnen weg te halen als je ze bijvoorbeeld wilt wassen.  

Zelf meten of laten inmeten

Gordijnen kopen we niet dagelijks en als je geen ster bent met het bedienen van een rolmaat is het meer dan gewenst om bij de specialist aan te kloppen en de gordijnen te laten inmeten. Vaak kun je voor een kleine vergoeding de specialist langs laten komen en dan worden de gordijnen deskundig ingemeten. Dan weet je ook zeker dat je gordijnen straks goed hangen en voldoende privacy geven.