Als je een huis in eigendom hebt, kan het zijn dat je hem op een gegeven moment wilt verkopen. Maar om winst te maken, heb je ook een huurcontract lopen met een huurder. Toch is het nog steeds mogelijk om je huis verkopen met huurder erin. Want een huurder uit het huis zetten tijdens een lopend huurcontract is in Nederland behoorlijk lastig. Je kan dus beter gaan voor een verkoop inclusief het huurcontract. Zakelijk gezien kan dat ook nog een keer voordelen hebben, want naast de investering komen er ook nog huurpenningen binnen. Maar hoe moet je zo’n verkoop in gang zetten en waar moet je op letten?
Welke stappen moet je als eerste nemen als je je huis verkopen met huurder erin wilt regelen?
Als eerste is het belangrijk dat je de wetgeving omtrent het lopende huurcontract kent. Daar is het huurcontract ook een belangrijk onderdeel van. Het kan zijn dat per regio of per gemeente de regels verschillen. De beste tweede stap is om openlijk met de huurder te communiceren over de verkoop. In veel gevallen zal bij een transparante communicatie de huurder namelijk geen bezwaren hebben en mee willen werken aan de overdracht. Als deze communicatie transparant is, dan is het ook belangrijk om met de koper van het pand open te communiceren over de inhoud van het huurcontract. Zo komt niemand voor verrassingen te staan. Wil de kopende partij niet de huurder overnemen? Overleg dan met de huurder wat er wél mogelijk is of dat ze akkoord gaan met een compensatie.
Als je zelf (nog) weinig ervaring hebt in het verkopen van je huis met een huurder er nog in, dan is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Dit kan je doen bij een verzekering als je die hebt afgesloten, of bij een onafhankelijk juridisch kantoor.
Een huurder in een pand dat je verkoopt, heeft voordelen
Zowel voor de verkoper als voor de koper kan een huis verkopen met huurder erin voordelen hebben. De directe inkomsten is het meest belangrijke en grote voordeel natuurlijk. Want het pand is een investering in de toekomst, maar levert ook direct inkomsten op die de huurder betaald. Als er al een huurder in zit is de cashflow ook stabiel, want een lopend huurcontract zal niet zo snel door een huurder worden opgezegd in de huidige krapte op de woningmarkt. Hiermee hangt natuurlijk samen dat er geen leegstandsverlies is of risico dat het pand gekraakt zal worden door krakers omdat het leeg staat.
Voor alle partijen is het ook goed om te weten dat als je je huis verkopen met huurder erin wilt regelen, dat er voor niemand extra kosten bij komen voor renovatie of herstel. Bij een huurwissel is er vaak een investering nodig om het pand naar de huidige maatstaven te upgraden, maar als er al een huurder in zit hoeft die investering niet tijdens de verkoop gedaan te worden maar kan op de lange baan geschoven worden.