De afgelopen tijd zie je deze kasten steeds vaker voorbij komen, de Buffetkast. Deze kasten worden vaak tegen de muur aan geplaatst. Er kan bijvoorbeeld servies of iets anders moois in de kast gezet worden. Doordat er vaak raampjes in de kast te vinden zijn kan je het moois wat in de kast staat bewonderen terwijl de deuren dicht zijn. Vooral vroeger was een buffetkast in bijna elke woning te vinden, vaak stond deze dan ergens in de woonkamer zodat de gasten de inhoud van de kast konden bewonderen. 

De driedelige indeling van een buffetkast

De buffetkasten van vroeger hadden meestal een vaste indeling. Met deze kasten kon er indruk worden gemaakt op de gasten. Daarnaast waren de kasten ook nog eens erg handig doordat je er natuurlijk spullen in kwijt kon. De vaste indeling van de buffetkast bestaat uit drie verschillende lagen. De onderste laag is meestal een laag met dichte deurtjes. In de onderste laag worden vaak spullen opgeborgen die men liever niet in het zicht wou hebben. Bij de meeste buffetkasten was dit deel van de kast wat dieper dan de rest van de kast. Het middelste gedeelte van de kast was vaak een open plank zonder deuren ervoor. Deze plank was meestal leeg, behalve als er gasten waren dan werd deze plank gebruikt voor de hapjes. Hierdoor waren de hapjes makkelijk te pakken wanneer deze nodig waren

Het mooie glaswerk van de buffetkast

Het hoogste en laatste deel van de buffetkast is het gedeelte met de glazen raampjes ervoor. Dit deel is vaak het grootst en ook het meest opvallend. Door de ramen wordt meteen de aandacht getrokken, dit is ook de bedoeling want vaak wordt in dit deel prachtig servies tentoongesteld. Naast servies zijn er ook andere mooie objecten te vinden in dit deel van de kast. Op dit deel van de  Buffetkast zijn vaak mooie versieringen te vinden om de kast een sfeervolle uitstraling te geven.

De buffetkasten die je nu vooral ziet

Tegenwoordig zijn er nog steeds veel buffetkasten te vinden met de traditionele indeling. Ook zijn er buffetkasten te vinden die er net iets anders uitzien. Tevens zijn er nu veel verschillende soorten buffetkasten te koop. Zo werd er vroeger vooral gebruik gemaakt van hout, nu zie je ook veel zwarte of witte buffetkasten. Ook staat er niet altijd alleen maar servies in een buffetkast, je kan er natuurlijk ook voor kiezen om foto’s of glazen objecten in een buffetkast te plaatsen. De buffetkast is natuurlijk in veel meer kamers te plaatsen dan alleen in de woonkamer. Doordat je zelf kan bepalen wat er achter het glas staat heb je zelf invloed op de uitstraling van de kast.