Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe eetkamertafel, dan zul je merken dat er tig eettafels te kiezen zijn. Niet alleen de materialen en afmetingen verschillen, maar ook de vorm van een eettafel verschilt. Je hebt ronde, vierkante, ovale en rechthoekige tafels als de vier basisvormen. Een eettafel moet aansluiten bij de rest van jouw interieur, maar welke kies je?

De ronde eetkamertafel voor geborgenheid

Rechthoekige vormen zijn jarenlang de trend geweest, maar ronde vormen beginnen langzaamaan aan een comeback. Zo ook de ronde eetkamertafel. Ronde vormen staan voor gezelligheid, breekbaarheid en geborgenheid. Er is hier sprake van een woontrend. Dit houdt in dat je niet bang hoeft te zijn dat als je nu een ronde eettafel koopt je volgend jaar een nieuwe tafel moet aanschaffen aangezien rond nu uit de mode is. Woontrends zijn gelukkig minder vergankelijk. Een ronde tafel is prima geschikt voor de kleinere ruimtes. 

De rechthoekige eetkamertafel voor gezelligheid

De lange rechthoekige eettafel blijft altijd te zien in Nederlandse huishoudens. De lange eettafels worden voor meer gebruikt dan alleen het nuttigen van een maaltijd. Hij wordt echt gebruikt om te leven. Hieraan wordt gewerkt, gelezen, spelletjes gespeeld, bezoek ontvangen en ga zo maar door. Een rechthoekige tafel vormt het middelpunt van je huis en hoort een centrale positie in te nemen in je woning. Door zijn veelzijdigheid zijn rechthoekige eetkamertafels al jaren de populairste soort eettafels. De tafel kun je nog meer uitstraling geven door een goede materiaalkeuze en mooie accessoires erop neer te zetten. De tafel komt het best tot zijn recht voor zes personen.

De ovale eetkamertafel voor flexibiliteit

De ovale eettafel is niet zo formeel als de rechthoekige. Een ovale tafel komt goed tot zijn recht, wanneer er in de eetkamer of eethoek genoeg ruimte is. De afgestompte hoeken zorgen ervoor dat er extra man aan de tafel kunnen aanschuiven, wanneer dit nodig is. Belangrijk is dat er wel gelet wordt op de manier waarop de tafelpoten gefabriceerd zijn. Deze moeten vooral strategisch geplaatst worden, wanneer de tafel gebruikt wordt voor meer man. 

De vierkante eetkamertafel voor goede gesprekken

De vierkante eettafel is prima geschikt voor de kleinere ruimtes en voor mensen die van strakke designs houden. Een vierkante tafel zorgt namelijk voor een symmetrische uitstraling van een vertrek. Een tweede voordeel is dat mensen tegenover elkaar kunnen plaatsnemen met gelijke afstand tot elkaar. Dit is bijvoorbeeld bevorderlijk voor een goed gesprek. Wanneer je genoeg ruimte hebt, kun je altijd een tweede vierkante tafel aanschuiven bij de ontvangst van bezoek. 

Aparte tafels

De hierboven behandelde eetkamertafels zijn de basisvormen die eettafels kunnen hebben. Wie van zijn eettafel een ware eyecatcher wil maken, kan er ook altijd voor kiezen een asymmetrische vorm tafel te kopen. Zo heb je de boomstamtafel, wat lijkt op de dwarsdoorsnede van een boom met de bijbehorende kleurschakeringen. Ook kun je kiezen voor tafels in de vorm van een wolkflard, speerpunt of allerhande organische vormen. Wil je weten wat bij jouw interieurstijl passend is? Vraag dan bijvoorbeeld advies over de mangohouten eetafels bij de experts van Meubelbaas.