Hoe goed je er ook voor zorgt, na verloop van tijd heeft een RVS onderstel toch een grondige reinigingsbeurt nodig. Echter kunnen er krassen op het materiaal ontstaan wanneer je dit niet op de juiste manier doet. RVS is roestvrij dus waarschijnlijk denk jij dat zo’n onderstel geen onderhoud behoeft. Toch is niets minder waar. Je wilt natuurlijk wel dat het er als nieuw uit blijft zien. Zeker wanneer je werkzaam bent in de horeca is de keuken toch wel het visitekaartje van je restaurant. Op een RVS onderstel zal na verloop van tijd vervuiling optreden. Denk aan handafdrukken en vetvlekken. 

Niet onderhoudsvrij

Ondanks dat RVS een zeer geschikt materiaal is, heeft ook dit materiaal zo nu en dan een onderhoudsbeurt nodig. Overigens is RVS niet roestvast wanneer je het materiaal niet regelmatig onderhoudt. Ook een RVS onderstel moet dus regelmatig schoonmaakt worden en heeft op z’n tijd een onderhoudsbeurt nodig. De meest voorkomende vorm van roest op RVS is vliegroest. Wanneer je na een lange werkdag klaar bent in de keuken van je horecaonderneming is het belangrijk dat de keuken meteen gereinigd wordt. Hierdoor wordt de levensduur van de materialen in je keuken verlengt. Ook zal dan de kans dat er roest ontstaat op het RVS verkleinen en blijft de keuken er als nieuw uitzien. Je wilt immers niet iedere drie jaar een complete keuken vernieuwen. 

Hoe kun je een RVS onderstel schoonmaken?

Zoals je wellicht wel weet zijn er allerlei schoonmaakmiddelen op de markt verkrijgbaar waarmee je een RVS onderstel schoon kunt maken. Echter zijn niet al deze schoonmaakmiddelen even geschikt. Vaak is een sopje met warm water en een zachte doek namelijk al voldoende. Zeker wanneer het om RVS gaat wat binnenshuis gebruikt wordt. Je kunt natuurlijk wel eens in de zoveel tijd een speciale spray gebruiken die ervoor zorgt dat het RVS weer mooi gaat glanzen. Is je RVS onderstel sterk vervuild? Dan kun je deze schoonmaken met een speciale schoonmaakspray. Gebruik deze spray echter alleen wanneer je de vervuiling op het onderstel echt niet kunt verwijderen met een sopje. Is er na verloop van tijd toch roest op het onderstel ontstaan omdat hier bijvoorbeeld continue een vaatwasser op staat te draaien? Dan is het belangrijk dat je deze roest behandelt. Zeker in een horecagelegenheid is het niet wenselijk dat er roestvorming ontstaat op het RVS in de keuken. 

Krassen wegpoetsen 

Na verloop van tijd zullen er toch krassen op RVS ontstaan. Hoe zorgvuldig je ook je ook te werk gaat. Misschien heb je per ongeluk iets laten vallen of heb je het onderstel per ongeluk schoongemaakt met een schuursponsje. Helaas kun je deze krasjes niet altijd tegengaan. Als het lichte oppervlakkige krassen zijn is het mogelijk om deze krassen te verwijderen. Je kunt dit doen met een speciaal schuurvlies. Laat jezelf echter wel eerst goed informeren door een professional van RVS Maatwerk wanneer je dit wilt doen. Het is namelijk niet de bedoeling dat de krassen erger worden. Gebruik voor het wegpoetsen van krassen in RVS nooit olie. Misschien heb je deze tip al eens van iemand gekregen, maar doe het niet. Het RVS gaat hier misschien wel van glanzen maar het wordt er niet schoner op. Beschik je over een RVS onderstel? Onderhoudt en verzorg het dan op de juiste manier, hierdoor kun je jarenlang plezier hebben van het onderstel.